.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

23-08-2018

Energietransitie loopt vertraging op

Er worden nog erg veel hr-ketels verkocht. Vorig jaar steeg de verkoop zelfs met 3 procent ten opzichte van een jaar eerder, en dat terwijl Nederlandse huizen en gebouwen van het gas af moeten.

In 2017 werden 425.000 hr-ketels verkocht, tegen 411.300 een jaar eerder. Dat staat in de Gasmonitor 2018, een onderzoek van Natuur & Milieu in opdracht van netbeheerders Stedin en Alliander.

Energietransitie loopt vertraging op
In 2050 moet de energievoorziening in Nederland gasloos zijn. Dat betekent dat huis- en gebouweigenaren nu al moeten beginnen met een transitie naar schone energie. Een nieuwe hr-ketel gaat nog minstens 15 jaar mee. Zolang de verkoop nog in de lift zit loopt de energietransitie dus vertraging op.

Ook de verkoop van groene alternatieven als de warmtepomp stijgt naar bijna 85.000 in 2017, is te lezen in de Gasmonitor. Het aandeel groene energieinstallaties ten opzichte van het totaal aantal verkochte energiebronnen neemt toe: van een krappe 11 procent in 2013 naar bijna 20 procent in 2017.

'Verkoop duurzame alternatieven moet omhoog'
"Dit is opmerkelijk. We moeten juist van het aardgas af", zegt Natuur & Millieu-directeur Marjolein Demmers. "De verkoop van duurzame alternatieven moet dus omhoog, die van hr-ketels zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo kunnen we aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet voldoen."

Een extra doorn in het oog is de installatie van hr-ketels in nieuwbouwhuizen. In bestaande bouw kan het lastig zijn om duurzame energiebronnen te installeren, maar nieuwbouwwoningen zijn juist 'uitermate geschikt' voor bijvoorbeeld een warmtepomp.

Tot 2031 veel nieuwbouwwoningen nog aan gas
In 2014 kreeg 51 procent van de nieuwbouwwoningen een hr-ketel, in 2016 was dit 75 procent. Dit betekent volgens de onderzoekers dat tot 2031 driekwart van de nieuwbouwwoningen uit 2016 aan het gas vastzit.

Bron RTL nieuws



Terug naar overzicht